Descoperirea trecutului în 3D: o colaborare internațională a Muzeului de Istorie din Constanț

Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin Direcția Patrimoniu Digital, anunță o serie de activități planificate pentru perioada 25 octombrie – 6 noiembrie 2023, dedicate conservării digitale a patrimoniului cultural alături de Global Digital Heritage (GDH). Activitățile se desfășoară în baza unui parteneriat pe mai mulți ani între INP și GDH. Costurile procesului de digitizare sunt asigurate majoritar de GDH.

Global Digital Heritage este o organizație non-profit cu sediul în Florida, SUA (https://globaldigitalheritage.org/) care se concentrează pe documentarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric folosind tehnologie digitală. Ei utilizează diverse tehnologii precum scanarea laser, fotogrammetrie și fotografiere 3D pentru a crea modele digitale ale siturilor arheologice și a altor obiecte istorice și culturale.

Scopul principal al Global Digital Heritage, la care aderă și Institutul Național al Patrimoniului, este de a prezerva aceste informații digitale pentru generațiile viitoare și de a le face disponibile publicului larg. Prin folosirea tehnologiei digitale, ei pot crea reproduceri detaliate și interactive ale siturilor istorice, permițând cercetătorilor, studenților și publicului să exploreze și să înțeleagă mai bine patrimoniul cultural.

Activitățile vor avea loc până pe 6 noiembrie 2023, se vor desfășura în județele Dâmbovița și Constanța și vor include următoarele obiective: Târgoviște, județul Dâmbovița: Curtea Domnească din Târgoviște, Ruinele Casei Domnești a lui Vlad Dracul, Turnul Chindiei, Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” Adamclisi, județul Constanța: Cetatea Tropaeum Traiani, Monumentul triumfal „Tropaeum Traiani” și metopele aflate în Muzeul Arheologic Adamclisi Istria, jud. Constanța: Situl arheologic „Cetatea Histria”.

Această inițiativă este destinată atât cercetătorilor, studenților și specialiștilor în domeniul patrimoniului cultural, cât și publicului larg interesat de trecutul nostru istoric și cultural.

Read more