Global Digital Heritage provodi 3D modeliranje stećaka s Radimlje

JU Radimlja u suradnji s Global Digital Heritage (GDH) i Univerzitetom u Sarajevu provodi 3D modeliranje stećaka s Radimlje u periodu od 21. rujna do 25. rujna. 2022. godine. GDH će napraviti 3D modele stećaka, a zatim će sve podatke i rezultate vratiti JU Radimlja.

Voditelj tima je dr. Victor Manuel Lopez-Menchero Benedico, koji dolazi iz Španjolske, a tim čine dvojica znanstvenika koji dolaze iz SAD-a i dr. Edin Bujak iz Univerziteta u Sarajevu.

– Oglas-

Profesor arheologije Univerziteta u Sarajevu dr. Edin Bujak istaknuo je kako je ovo jedan izniman projekt koji se tiče 3D modeliranja stećaka s ove izuzetne nekropole, koje provodi Univerzitet u Sarajevu zajedno s kolegama iz GDH-a i JU Radimlja.

“Cilj je da na ovaj način prezentiramo ovu našu najznačajniju nekropolu stećaka, promoviramo je i na ovaj način te da sačuvamo stećke jer će njihovo stanje biti dokumentirano onakvo kakvo jeste. Takvi stećci će se moći kasnije isprintati u 3D modelu, moći će se izrađivati suveniri i prezentirati ih na razne načine”, kazao je dr. Bujak.

Direktor GDH u Španjolskoj dr. Victor Manuel Lopez–Menchero Benedico naglasio je da su 2019. godine počeli raditi u BiH na digitalizaciji stećaka, a najviše na onima koji su izloženi u zemaljskom muzeju.

“Pokušavamo napraviti najveću digitaliziranu bazu stećaka, a nakon Stoca idemo u Bileću. Stećci nas zanimaju zato što je to vrlo specifična kulturna baština koja se može pronaći samo na Balkanu. Drugi razlog je taj što je to baština koja je u opasnosti zbog kiselih kiša i ostalih uništavanja. Posebno je bitno da se snime dekoracije na ukrasima zato što je to posebno podložno uništavanju”, kazao je dr. Victor Manuel Lopez–Menchero Benedico.

Globalna digitalna baština (GDH) je neprofitna, privatna istraživačka i obrazovna organizacija posvećena dokumentiranju, praćenju i očuvanju globalne kulturne i prirodne baštine. Ključni element njihove misije je demokratizacija znanosti, a sve čine besplatno kako bi rezultati bili dostupni svijetu.

Read more